Ön hány hőszivattyú típust ismer?

Ön hány hőszivattyú típust ismer?

Az utóbbi időszakban rengeteg féle hőszivattyú került a piacra és ennek az átláthatóságát a különböző gyártók sem könnyítették meg. A hőszivattyú típusok között igen nagy különbségek vannak, úgy kialakításban, mint igényekben. Éppen ezért amikor elkötelezzük magunkat a megújuló energiafelhasználás mellett, elengedhetetlen a tájékozódás. A hőszivattyú típus közül vannak elterjedtebbek és kevésbé azok, az igényektől függően. Az elkövetkezendőkben a cikk ezeket mutatja be.

Milyen hőszivattyú típusok léteznek?

  • Levegő-víz hőszivattyú: Ezek a legelterjedtebbek, ugyanis hasonlóan működik, mint a klíma és kevésbé komplikált a beszerelése is.
  • Talajkollektoros: Ez a típusú hőszivattyú a talaj felső rétegeinek a hőjét használja fel. Itt kötelezők a fagyálló csövek és az energia, amit az árkok kiásásához használunk fel, a helyigényről nem is beszélve.
  • Víz-víz rendszer: A hasznosított energia tekintetében ezek a hőszivattyúk a legjobbak. Telepítésük igen komoly előkészületet igényel és rengeteg mennyiségű víz kell a működtetésükhöz.
  • Talajszondás: Itt szondákat (csöveket) kell elhelyezni a rendszerbe körülbelül 60-100 méter mélyen. Igen nagy hátránya, hogy bányakapitánysági engedély kell a telepítéséhez, illetve a magas költségek.
  • Nyílt vízbe süllyesztett kollektor csöves rendszer: Értelem szerűen akkor javasolt, ha folyó vagy egyéb nyílt víz mellett lakunk. Könnyen telepíthető, igen jó hatásfokkal rendelkezik.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük